ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ

Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Ξέρουμε ότι θέλετε όλα να είναι τέλεια για το νεογέννητό σας! Με κατάλληλη φροντίδα, πρόβλεψη κινδύνου και προετοιμασία μπορείτε να αποφύγετε να κινδυνεύσετε από τραυματισμούς εσείς και τα παιδιά σας.

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τα ακόλουθα και συζητήστε τα με τον/την παιδίατρό σας.

 • Αποκτήστε κάθισμα ασφαλείας για το νεογέννητο για να το παραλάβετε από το μαιευτήριο. Το κάθισμα αυτό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για νεογέννητα, να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και να «βλέπει» προς τα πίσω. Αν είναι μεταχειρισμένο, προσέξτε να μην ήταν σε αυτοκίνητο που συγκρούστηκε, όπως και να μην έχει λήξει. Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου λήγουν σε 6 χρόνια.
 • Αγοράστε ή δανειστείτε ένα ασφαλές κρεβάτι για το μωρό. Το κρεβάτι πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να μην έχει φθαρμένα ή χαλαρωμένα μέρη. Τα κάγκελα πρέπει να είναι σταθερά γύρω-γύρω (να μην ανεβοκατεβαίνουν) και να μην χωρά να περάσει ανάμεσά τους ένα κουτάκι αναψυκτικού. Προμηθευτείτε ένα στρώμα σκληρό που να προσαρμόζεται καλά στο κρεβάτι και να μην αφήνει κενό. Βάλτε ένα κατωσέντονο με λάστιχο και είστε έτοιμοι! Οτιδήποτε επιπλέον όχι μόνο είναι περιττό, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.
 • Μην αγοράσετε και μη δεχθείτε ως δώρο στράτα.
 • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στο σπίτι σας να μην ξεπερνά τους 50ο
 • Τοποθετείστε ανιχνευτές καπνού στο σπίτι, αγοράστε ή αναγομώστε τον πυροσβεστήρα σας.
 • Ελέγξτε το σπίτι και τροποποιήστε το τώρα που έχετε ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας. Κλειδώστε φάρμακα, απορρυπαντικά και άλλα δηλητήρια. Εξαφανίστε μικρά και εύθραυστα αντικείμενα. Καλύψτε τις γωνίες των επίπλων.

Για το μωρό σας από 0 έως 6 μηνών

Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία έχει απόλυτη ανάγκη τη φροντίδα σας για την ασφάλειά του και την προστασία του από τραυματισμούς.

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τα ακόλουθα και συζητήστε τα με τον/την παιδίατρό σας.

 • Το μωρό πρέπει πάντα να ταξιδεύει στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, που τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και «βλέπει» προς τα πίσω. Μην προσθέτετε αντικείμενα στο κάθισμα που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό. Μην αφήνετε το μωρό στο κάθισμα εκτός αυτοκινήτου, είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για μετακίνηση. Μην αφήνετε το μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό.
 • Το κρεβάτι του μωρού τοποθετείται δίπλα σας, πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν έχει φθαρμένα ή χαλαρωμένα μέρη. Τα κάγκελα δεν ανεβοκατεβαίνουν και έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το στρώμα είναι σκληρό και δεν αφήνει κενά στο κρεβάτι. Βάλτε μόνο ένα κατωσέντονο με λάστιχο. Ντύστε το μωρό ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου και δεν χρειάζεται σκεπάσματα. Τα μαξιλάρια, τα παπλώματα και το «πάντα» για τα κάγκελα, είναι επικίνδυνα για το μωρό.
 • Βάζετε το μωρό πάντα ανάσκελα για ύπνο στην κούνια, δίπλα σας. Οποιαδήποτε άλλη θέση (πλάι ή μπρούμυτα) δεν επιτρέπεται, παρά μόνο σε πολύ σπάνιες ειδικές περιπτώσεις που θα κρίνει ο παιδίατρός σας. Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ αγκαλιά με το μωρό.
 • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού (<50οC) και τη λειτουργία των ανιχνευτών καπνού στο σπίτι σας.
 • Κρατάτε ζεστά ροφήματα, τρόφιμα και τσιγάρα μακριά από το μωρό. Ποτέ μην μεταφέρετε ή μην πίνετε κάτι ζεστό όταν έχετε το μωρό στην αγκαλιά ή στο μάρσιπο. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ακατάλληλος για το ζέσταμα του γάλακτος για το βρέφος. Το ζεσταίνετε βάζοντας το μπουκάλι μέσα σε ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και ελέγχετε τη θερμοκρασία του, στη μέσα μεριά του καρπού σας, πριν το δώσετε στο παιδί.
 • Κρύψτε τα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα του σπιτιού, όπως και τις πλαστικές σακούλες.
 • Κρατάτε το χέρι σας συνέχεια πάνω στο μωρό στο μπανάκι του και στην αλλαξιέρα. Ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή τη μέσα μεριά του καρπού σας, όταν πλένετε το παιδί. Κρατάτε το χέρι σας κάτω από τη βρύση για να ελέγχετε συνέχεια τη θερμοκρασία του νερού.

Πηγές:

 • AAP’s Bright Futures: Guidelines for the Health Supervision of Infants, Children, and Adolescents (3rd ed.), 2008
 • AAP policy statements & AAP Parent Pages
 • Safe Kids Worldwide (safekids.org)